RIANA galerija

Mira Rojc

 

 

 

O slikarki Miri Rojc

Slikarka Mira Rojc je bila rojena leta 1927 na Zg. Logu v delavski družini Praprotnik. S slikarstvom se je začela ukvarjati relativno pozno, v krogu Univerze za tretje življenjsko obdobje.
Pod vodstvom profesorjev Izidorja Urbančiča, Eriča in Mare Kralj je dozorela v izbrušeno in občutljivo ustvarjalko, ki ji je še posebno pri srcu narava. Idilična pokrajina rodnega Loga, gore, morje in pejsaži kraja, kjer zdaj živi, so jo prevzeli in zaznamovali, da nenehno ustvarja, išče lepoto in sozvočje med danostjo in lepoto podoživetega. Slika neumorno in s strastjo, da se odžeja pri barvnih studencih, da zabrni ubranost in harmonija, na katero prisega.

Avtor: Jože Sevljak

 

Loški kozolec

Loški kozolec je enojec - postavljen na zemljišcu lastnika v moji rodni vasi in je služil za sušenje sena, žita (snopov) ali olickane koruze. Ker je bila vas Zgornji Log pretežno kmetijsko podrocje, so bili taki kozolci razporejeni po velikem in lepo obdelanem polju, ki se je razprostiralo vzdolž železniške proge v polloku med Savo in vasjo. Danes so ti kozolci že zelo redki. Na sliki je Kovacev kozolec, ki še kljubuje casu. ....

   

Svetilka

Svetilka je pod mojim oknom v težkih in lepih trenutkih. Pokrajina je zimska z ogolelim drevjem, samotna, pa vendar ne brezupna. Svetilka simbolizira luc - upanje v najtežjih trenutkih. Drevje bo ozelenelo, vrnile se bodo ptice, razen tistih, ki jim je bila dana v zimi življenja smrt, in življenje bo teklo dalje.

   

Most na Soci

 

   

Ladje

 

   

Kapelica

 

   

Rože

 

   

Soline

 

   

Javorca

 

   

Rakov Škocjan

 

   

Prekletsvo mamil

 

   

Teloh

 

 

 

  © Copyright 2004. riana.si All Rights Reserved.